Kur'an'ın İlk Çağrısı Tevhid

Rumeysa Günhan


Rabbimiz; bizi kayıtsız şartsız sana teslim olan kimselerden eyle! Soyumuzdan da sürekli sana teslim olacak önder topluluklar var et! Bize nasıl kulluk yapacağımızı göster ve bizi affet! Hiç şüphe yok ki sen tövbeleri çokça kabul edensin, rahmetle muamele edensin.    Bakara /128

Kurandaki önemli çağrılardan biride TEVHİD’dir. İslam inancının bir numaralı esasıdır. İslam adına inşa edilen her şey, Tevhid temelinin üzerine inşa edilir. Yani; kişide Tevhid bilinci yoksa imanını kuvvetlendirmek için ne yaparsa yapsın o temel sağlam olmaz, eğer kişi temelini sağlam bir Tevhid inancı üzerine kurarsa Allahın izniyle sağlam bir imana sahip olur.

 Tevhid, Allahtan başka tanrılar edinmemektir. ‘La ilahe ilallah’ demek Allah’ım hayatım hakkındaki kararları sen belirle demektir.

Tevhid, insan hayatındaki düşünceden başlayarak günlük yaşayışındaki her davranışına kadar Allahın belirlediği sınırlara uyması onların korunması için seferber olması ve Allah’ın ortaya koyduğu ölçü ve onun pratikteki şekli olan sünnetin yaşanılmasıdır.

Tevhid, basit bir gerçek değildir, yani bir tek Allahın var olduğu hükmünü kabul etmek suretiyle bir durum tespitinden ibaret değildir. Bilakis, tevhid bu tespite ek olarak bir eylemdir. Bir harekettir İnsanın Allahın kendisi için çizdiği yoldan yürüyeceğine dair bir taahhüttür, bir sözleşmedir, bir akittir. Önemli olan Allahın birliğine inanmak değildir. Asıl önemli olan bu düzeni bozuk olan dünyada ‘ Allah yolunda ‘ mücadele ederek, bu ‘imanı ispatlamaktır.

‘La ilahe ilallah’ demek, bir listenin altına atılmış imzadır. Efendimiz Mekke’de ‘ la ilahe illalah ‘ deyin ve kurtulun diyordu ve o zaman da hiçbir şey yasak değildi; faiz haram değil, örtü farz değil, oruç farz değil vd. Peki bu kadar kolay bir yaşam tarzları varken neden demediler. Çünkü la ilahe illallah deyince nasıl bir şeyle karşılaşacaklarını biliyorlardı, yani sadece bu bir cümle değil, bir listenin altına atılmış imzadır.

La ilahe ilallah demek Allah’ım hayatım hakkında kararı sen vereceksin demektir. Hayatın sınırlarını çizme yetkisi Allah’ındır demektir.

La ilahe ‘eksi’yi ilallah ‘artı’ yı temsil eder. Örneğin; ölüm ’la ilahe’ varlık ‘ilallah’tır. Var olmadan önceki hal ‘la ilahe’ var olduktan sonraki hal ‘illallah’dır. Yani, kişi la ilahe ilallah deyip kurtulamıyor, bunun altına bu imzayı attık mı Allahın emirlerinin ve haram kıldığı her şeyin altına imza atıyorsunuz. Bu uzun bir listenin altına imza atmaktır.

Rabbimiz kalbimize, ruhumuza, dilimize, bedenimize tevhidi yaz. Rabbimiz bizi tevhitle seninle adam gibi adam, âdem gibi âdem olan kullarından eyle... Âmin.

Selametle…                                                                  

Yazarın Eski Yazıları