En Büyük Şirk

Rumeysa Günhan


Eğer bir şeyin doğru anlaşılmasını istiyorsak, o şeyi Kur’anî bir usul ve nebevî bir uslub ile anlatmamız gerek. Günümüz insanının en büyük şirki ne olabilir?

Şirk, Allah’ın ilahlığını, rabliğini, hükümlerini beğenmeyip, kabullenmeyip, ilahlık ve rabliği soyunmaktır. Günümüz toplumun büyük şirkinin bunun olduğunu düşünüyorum. Allah, kula kulluk etmemizi istemiyor, istemez. Çünkü, insanlığı ortak değerleri bir insandan büyüktür. Her bir insana akıl, irade ve vicdan vermiş onun semeresini istiyor. Hiç bir insanı, tanrısallaştırmamızı, nihayi otorite konumuna getermemizi istemiyor. Bizi kendimize çağrıyor ki, bize şah damarımızdan daha yakın. Bir Müslümanın vahye teslim olmasını istiyor, bir şeyhe, alime, hacıya, hocaya, güce, otoriteye teslim olmasını istemiyor. Bunun aksini yapmak, Allah’a ortaklar koşmak en büyük şirk değil midir?

Ki o kişiler de aynı din ile mesuller, aynı vahye tabiiler. Peki onlar neden Allah'ın sözünü değil de, kendi bildiklerini kendi sözlerini insanlara kabullendiriyorlar? ‘Allah’tan hakkıyla korkarlar’ ayetini unutuyorlar mı? Allah buyurmuyor mu; ‘siz hiç aklınızı kullanmaz mısınız... aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdıracağım....” Bu ayeti hiç okumuyorlar mı? Sahi ne okuyorlar? Neden hala birilerinin peşinden gidiyorlar? İnsanları peşine takanların hiç mi vicdanı sızlamıyor? Anlaşılıyor ki, ümmetin en büyük sıkıntısı bu Kur’ansızlık. Hayatlarının hiçbir yerinde Kur’an yok. Halbuki Kur’an hayatın tam da içinde olacak bir kitaptır. Ya da var, fakat sadece yüzüne okuyorlar. Sen eğer Kur’an’ı yüzüne okursan Kur’an’da senin yüzüne güler, içine değil. İçin kuru kalır. Fakat Kur’an’ı hem yüzünden hem de içinden anlayarak, kavrayarak, bilerek, isteyerek okumak, vahyin içine gülmektir. O dem vahiy de size gülecek. Eğer bir şey anlaşılmadıysa, yaşanması söz konusu değildir. Bizler öncelikle etrafımızdaki şirklerden, ortaklıklardan kurtulmalıyız. Kur’an’ı anlayarak, kavrayarak okumalıyız ki, yaşayabilelim. Uzun lafın kısası şirkin en büyük nedeni cehalettir. Bundan kurtulmak için Kur’an’a, en sağlam kulpa tutunmak gerek. Zihinlerdeki şirkleri yıkıp Kur’anla inşa olmak niyazıyla...

Selametle…

Yazarın Eski Yazıları