Kur'an'da Cihad

Rumeysa Günhan


CİHAD NEDİR?

CİHAD ‘cehd’ kökünden gelir. Gayret etmek, çaba sarf etmek, mücadele etmektir. CİHAD; elden gelen tüm çabayı sergilemektir. CİHAD; ilahi emri uygulamak için var gücünü harcamaktır.

GÜNÜMÜZDE CİHAD NASIL ANLAŞILIYOR?

Günümüz Müslüman’ı CİHAD kavramını fazlasıyla yanlış anlıyor. Bunun nedeni ‘de kurandan habersiz olmalarıdır. CİHAD ve savaş ( kıtal ) kavramı kuranda farklı anlamlarda geçer. Allahu Teâlâ cihadı öldürmek diye vermemiştir. Kuranda geçen ‘CİHAD ‘ kelimesi yobazların sandığı gibi sadece ‘savaşmak’ manasına gelmemektedir. Kuran öldürmeyi yasaklar.

 Eğer biz kurandaki CİHAD ayetlerini okuyorsak mutlaka anlarız. Bir surenin mekkimi medenimi olduğunu bilmeden CİHAD kavramı anlaşılmaz.

KUR’AN-DA CİHAD

Kuranda CİHAD kavramı 30 defa geçer. Furkan suresi 52. Ayette büyük CİHADtan bahseder (cihadı Ekber ) buradaki büyük CİHAD Furkan olan kuranla CİHAD etmektir. Yani; ilahi mesajın olabildiğince yaygınlaştırılmasıdır. Cihadı Ekber; peygamberin vahiy ile yaptığı CİHADtır. Kuran da CİHAD bir çok anlamda geçmektedir; bir iyilik yapmak,kötü yolda olanı doğru yola iletmek, olumsuzluklara karşı koyabilmek gibi vd.

Eğer cihada Kur’ani bir bakış açısı ile bakarsak şunu anlayabiliriz örneğin ; bir adam insanlara zarar veriyor gerek el ile gerekse fikir olarak gidip de CİHAD ediyorum deyip adam öldürülmemeli onu öldürmek yerine onun içindeki yanlış olan düşünceyi öldürmeliyiz. Allahu Teâlâ ayeti kerimede şöyle buyuruyor; sen kötülüğe iyilikle karşılık ver bir bakarsın düşman olan kişi sana dost olarak dönmüştür. Ayetten de anlaşıldığı gibi bize kötülük yapana bizde kötülükle karşılık vermemeliyiz.

Kuranda CİHAD Ayetleri ve Kısa Dipnotlar

Bakara/195 = hac ve İslam’ı Allah yolunda buluşturmak için gösterilen her tür çabanın adı olan CİHAD ibadetleri hep ekonomik fedakârlık gerektiren ibadetlerdir. Bu ibadetler için harcanacak her kuruş Allah yolunda harcanmış’ demektir. Yani; ibadetlerde bir nevi CİHADtır.

Bakara /261 =Mallarını Allah yolunda harcayanlara yedi başak vaat ediliyor. Burada bereket sabrın da CİHAD olduğu vurgulanıyor.

Ali-i İmran/142 = CİHAD etmeden cennete girilebileceğinizi mi sanıyorsunuz. Küçük bir iyilik bile sizin cihadınız olabilir.

Nisa / 34= buradaki CİHAD kavramı erkeklerin kadınlarını koruyup gözetmeleridir. Bu bir kavvamlıktır, bir bakımdan kayyumluk yani koruyup kollamaktır.

Tevbe / 73 = Buradaki CİHAD mücadele etmektir.

Tevbe/88= mallarıyla ve canlarıyla CİHAD edenler; yani burada da anlaşılmaktadır ki CİHAD sadece savaşmak değil mallarımızla da CİHAD edilebilir. ( yardıma ihtiyacı olan birine yardım ederek )

Saff/11= Cihadı bilgi üzerine inşa etmek.

Eğer CİHAD etmek istiyorsanız silahınız KUR’AN olsun

Dua ile…

Yazarın Eski Yazıları