Ey İman Edenler İman Edin!

Rumeysa Günhan


يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا

Bu ayeti ilk duyduğumda kafamda bir soru işareti oluştu. Rabbimiz biz Müslümanlara indirdiği mübarek Kur’an’da neden tekrar iman edin demiş olabilir ki? Zaten Müslüman’ız her birimiz iman etmiş bireyleriz. Bu ayet üzerinde derinleşmesi gerektiğini düşündüm ve bu ayet Müslümanları ilgilendiren çok önemli bir konudur.

Rabbimiz Nisa/136’ da neden ‘ey iman edenler iman edin !’demiş olabilir?

Kur’an’da Nisa/136.ayetinden önceki 5 ayette nasıl iman etmemiz gerektiğini bize anlatmaktadır. İman etmenin güvenmek demek olduğunu tefsir ediyor. Allaha inanan fakat güvenmez tiplere sesleniliyor. Allaha iman ediyoruz; yani onun haram kıldığı, helal kıldığı, yapmamızı emrettiği şeyleri onun rızası doğrultusunda uyguluyoruz. Peki, ne kadar doğru bir şekilde yerine getiriyoruz,  örneğin; kişi Allaha inanıyorum diyor, namazını kılıyor Salih amellerde bulunuyor çevresindeki insanlara iyi davranıyor fakat bir taraftan da fal’a burca inanıyor işte bu ayet onlara ithafen’de söyleniyor. İnanıyorsun iman ediyorsun fakat tam anlamıyla güvenmiyorsun iman etmiyorsun.

Ayetteki ‘iman’ kelimesi iki farklı anlamda kullanılmıştır. Birincisi, bir insanın küfürden vazgeçip iman etmesi ve ehli imandan sayılmasıdır. İkincisi, bir insanın tüm kalbiyle iman etmesi ve ciddi bir şekilde ihlâsla, düşüncelerini, zevklerini, sevgilerini, hayat tarzını dostluk ve düşmanlıklarını ilişkilerini inancına uygun bir biçimde sokması anlamındadır. Bu ayet birinci anlamda Müslüman olanlara, ikinci anlamda yani tam bir mümin olmalarını emretmektedir.

Gözümüzle, dilimizle, elimizle, düşüncelerimizle, eylemlerimizle bir Müslüman’a yakışacak şekilde Allah rızası doğrultusunda kullanmalıyız. Bu da iman etmemizin bir parçasıdır.

Mesela; çevremizde bazı insanlar var namazını kılıyor orucunu tutuyor yani ibadetlerini yerine getiriyor. Bir konu konuşulduğunda konulara ayetlerle kuran eksenli cevaplar veriyor, ama her şey bundan ibaret değil sen bunları yapıyorsun fakat senin yaptığın davranışlarda, söylediğin sözlerde, bir farklılık yoksa yani bu yaptıkların sadece görünüş için yapıyorsa bu oldukça yanlış bir tutumdur. Müslüman görünüşünde değil eyleminde davranışında hayatının her alanında Müslüman olmalıdır, Gözde değil Özde Müslümanlık.

Ey iman edenler, iman edin! Ayeti bu tür davranışlarımızı düzeltmek içinde bizlere söylenmiştir. İman etmiş fakat eksik inananlara tam inanın çağrısında bulunuyor, davranışlarınız, düşünceleriniz, eylemleriniz sizin bir nevi imanınızın göstergesidir.

Velhasılıkelam; Nisa suresi 136. ayetteki ey iman edenler ibaresini şöyle de tarif edebiliriz;

‘Siz ey iman edenler!’ siz ey iman iddiasında bulunanlar! İddianızı ispat etmek istiyorsanız gerekeni yapın! Ayet, eksik inananlara tam inanın! İnanıp da güvenmeyenlere ‘güvenin’ delilsiz inananlara ‘delilli inanın!’ taklidi iman taşıyanlara ‘tahkiki iman taşıyın!’ gevşek inananlara ‘sağlam inanın‘ geçmiş ve bugünlerini imanla geçirenlere ‘imanınızda sebat gösterin!‘ mesajını verir...

 Ey pazarlıklı iman edenler, yüzdelikli iman edenler yarım yamalak iman edenler, pazarlıksız, yüzde yüz, adam gibi iman edin!

”Rabbi ona ‘teslim ol ‘ dediğinde, karşılığı şu oldu: Âlemlerin Rabbine Teslim Oldum.” Bakara/131

Hakkıyla teslim olanlardan olmak Duasıyla...

Yazarın Eski Yazıları